Sommarens viner

Våra första lanseringar från årgång 2019 har tagits väl emot. Lyckeri 2019 och Rosé 2019 släpptes den 1 juni i det lokala sortimentet på Systembolaget. Askesäng 2019 lanserades i det exklusiva sortimentet 23 juni, ett vitt vin med stor karaktär gjort på jungfruskörden från vårt nya fält av Souvignier Gris. Jäsning och lagring i tre månader på stora ekfat vilket ger en djup underliggande ekfatskaraktär som varligt balanserar fruktigheten i vinet.
 

Alf Tumble i Dagens Nyheter skriver så här:

”Askesäng är ett nytt vin från Kullabergs som prismässigt hamnar mellan prestigevinet Immelen och det enklare Lyckeri. Det görs på lejonparten Souvignier Gris som uppfostrats i stora franska ekfat med lyckat resultat. Fylligt och sofistikerat. Mindre aromatiskt än Solaris men med samma klipp i syran.”

Vi gläds också åt fina recensioner på Lyckeri och Rosé:
 

Per Styregard i Dagens Industri
”Kullabergs Rosé 2019  (nr 34647) 189 kronor. Finfin kombo av frisk syra, tät frukt och smak av hallon och lingon. Årets roligaste och skånskaste rosé.”
 
Fredrik Schelin i Aftonbladet:
”Aromatiskt och stramt vin med inslag av ho­nungsmelon, gula plommon, fänkål och våt sten. Svensk exotism.”


I veckan har vi haft besök av Madeleine Stenwreth, en av tre i Sverige som är Master of Wine. I världen finns det drygt 300 som kvalificerat sig dit. När hon testade vår Immelen så fick vi detta omdöme:

”Immelen is a Nordic surprise where the sum is bigger than the parts. Wonderful on the nose and aroma driven with a beautiful mouth feeling, not only at the first moment, but it stays and stays on the palate.”

Mikael Mölstad skriver så här i Svenska Dagbladet:

Läs gärna Pär Strömbergs gedigna artikel om Svenskt vin och dess utveckling. Pär testar bland annat genom vårt sortiment.

Se artikel
Previous
Previous

Gold, three silvers and seal of approval in AWC Vienna

Next
Next

Sortimentsprovning på Swedish Wine Center, 11 juni kl 18